Wednesday, 10 December 2014

Musibah, ini suatu petanda!

Bismillahirrahmannirrahim,

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah sahabat, kita masih berpeluang bernafas sehingga ke detik ini, setinggi-tinggi pujian ke atas ALLAH yang Maha Tinggi dan selawat serta salam ke atas junjungan besar kita, nabi Muhammad SAW.

Wahai Sahabat,
Semakin hari, kita lihat semakin banyak kejadian ataupun bencana yang berlaku di dunia ini. Pelbagai perkara yang tidak disangka-sangka melanda kita. Antaranya isu kapal terbang milik MAS MH370 dan MH017 yang hilang dan terhempas, serta yang terkini isu banjir yang melanda Pantai Timur Semenanjung Malaysia.

Wahai Sahabat,
Sedarkah kita bahawa ini adalah salah satu tanda kiamat. Dahulu, ketika zaman persekolahan, kita acap kali membahaskan tanda-tanda kiamat yang akan berlaku, malah ada yang telah berlaku.

Sahabat,
Bisakah kita imbas kembali tanda-tanda tersebut? Maaf, saya mohon agar sahabat sekalian mencarinya sendiri kerana saya tahu, sedikit sebanyak, sahabat sekalian telah mengetahui antara tanda-tandanya.

Sahabat,
Soal diri kita, biarkan hati kita yang menjawab. Sudah cukupkah amalan kita ini? Seteguh apa pula iman kita? Sebanyak mana amalan kita sebagai bekalan di akhirat nanti? Sudah pastikah kita dapat melintasi titian sirat? Sudah terjaminkah kita ke syurga? Sudah utuhkah tiang agama kita? Sudah terlepaskah kita dari bebanan dunia? Sahabat, sudah terimakah amalan kita selama ini? Wahai sahabat, sudah diterimakah taubat kita selama ini? Wahai sahabat sekalian, soal diri kita, sudah kah kita? Istighfarlah sebanyak mungkin. Astaghfirullahal adzim.

Wahai sahabat,
Pesanan ini, tidak lain tidak bukan melainkan untuk menyedarkan diri kita yang semakin hari semakin lalai dengan keindahan dunia yang fana. Jangan terleka sahabat! Ayuh bangkit dengan amalan yang teguh! Kekalkan muafakat! Lakukan amar maaruf nahi mungkar! Ubahlah sahabat! Ana menyeru pada sahabat sekalian, ubahlah! Doakan juga pada ibu bapa kita, keluarga kita, waris kita, kawan-kawan kita, muslimin dan muslimat kita. InsyaALLAH, kita bertemu di syurga kelak!

Tetapi sahabat,
Ana mohon pada sahabat semua. Jika antum tidak menemui ana di syurga kelak, mohonlah pada ALLAH agar mengeluarkan ana dari neraka yang tidak tertahan azabnya. Ana merayu pada sahabat sekalian! Semoga coretan ini bisa menjadi saksi yang mengizinkan ana ke syurga kelak! InsyaALLAH..

Wassalamualaikum wbt.

No comments:

Post a Comment